23
Apr

Planirate kupovinu stana u Višnjičkoj Banji? Evo šta bi trebalo da znate

Nekada su stari Rimljani gradili svoja zdanja na brdu Višnjičke Banje, a u novijoj istoriji, između dva rata, tu se dolazili zbog lekovite, sumporne vode koja je izvirala na obali Dunava.

Danas je Višnjička Banja urbano naselje Beograda, na opštini Palilula, koje se gradilo u etapama. Smešteno između Karaburme i Višnjice, ovo naselje predstavlja pravu oazu za život u Beogradu, i to na oko 9 km udaljenosti od samog centra grada.

Gradnja Višnjičke Banje
Tokom 60-ih godina prošlog veka počelo je uređenje ovog dela Beograda, a ideja je bila da se planski napravi veliko naselje, sa delovima individualnog i kolektivnog stanovanja. Osim  stambenog dela, osmišljena je i izgradnja vrtića, škola i ostalog sadržaja potrebnog za svakodnevni život.

Prvo je izgrađen stari deo naselja, u blizini reke. Zatim je izgrađen najveći deo naselja, prepoznatljiv po crvenoj cigli, sa četvorospratnicama i kućama u nizu, koje su tada popularno nazvane „karingtonke“. Tada je često isticano da je Višnjička Banja jedno od najmodernijih naselja.

Danas, postoji mnogo raznovrsnih tipova zgrada, sa različitom ponudom stanova raznovrsne strukture. Mogu se naći manji stanovi, dostupniji široj populaciji, ali i luksuzniji blokovi zgrada, sa odličnom pozicijom i pogledom na Dunav.

Pristupačna cena kvadrata
Jedna od prednosti ovog dela grada je što je cena po metru kvadratnom relativno niska, s obzirom na to da ste u glavnom gradu, udaljeni od Trga republike svega 9 km. Najtraženiji su stanovi u novogradnji, pre svega zbog kvaliteta gradnje i života koji pružaju stanarima. Međutim, u Višnjičkoj Banji ne treba bežati od stare gradnje, jer je ona rađena po projektu nekada najboljih arhitekata i najbolje građevinske firme tadašnje Jugoslavije.

Za stan u nešto starijoj gradnji obično treba uzdvojiti oko 850 – 900 evra za kvadrat. Za novogradnju i luksuzniju poziciju, cena je oko 1200 - 1300 evra, što je dobar odnos cene i kvaliteta. Ubrzan način života, ispunjen dnevnim obavezama, iznedrio je u prvi plan važnost mikrolokacije. To podrazumeva da raspoloživost  i dostupnost određenih objekata bude na što većem nivou, kako bi život bio jednostavniji. Mnogi stanovi novogradnje nude i mogućnost parking ili garažnog mesta. Novoizgrađeni kompleksi nude dostupnost vrtića, škole, supermarketa, igrališta za decu, kao i veće zelene površine.

To je ono što i odlikuje Višnjičku Banju – blizina prirode, reke i zelenila.
Kada je reč o kupovini  stanova u staroj gradnji, tu treba obratiti pažnju na to da li će biti dodatnih ulaganja, koja se najčešće tiču zamene stolarije, električnih instalacija, vodovodnih cevi ili keramike. To može dodatno povećati troškove i premašiti planirani budžet. Poželjno je obratiti pažnju i na iskorišćenost prostora u samom stanu i da li on zadovoljava trenutne potrebe.

Višnjička banja

Zašto se preseliti u Višnjičku Banju?
Višnjička Banja danas ima negde oko 25.000 stanovnika. Vremenom se razvilo i za tako veliki broj ljudi danas pruža sve ono što je potrebno jednom čoveku u gradskoj sredini. Smatra se naseljem koje je vrlo dobro organizovano i uređeno za život jer je pretežno sastavljeno od stambenih zgrada sa manjim brojem spratova, sa 30% zelenih površina, kao i uz pešačku udaljenost od javnih službi, uslužnih i komercijalnih objekata. Tu se nalazi osnovna škola, vrtići, pošta, banke, supermarketi. U blizini se nalazi i veliki tržni centar. Prepuna je zelenila i poseduje jedan od najlepših pogleda na Dunav.

Starije zgrade nude odlično arhitektonsko rešenje, posebno u organizaciji stambenih blokova gde se vodilo računa da svaki blok zgrada ima dovoljno drveća i parkova, kao i pešačku udaljenost od važnih objekata. Noviji kompleksi zgrada u Višnjičkoj Banji, takođe se mogu pohvaliti planskim uređenjem. Vodilo se računa o položaju zgrada, uređenosti okoline, dovoljnom broju parking mesta. Inače, ono što je karakteristično za periferne delove grada je to da se skoro uvek može naći slobodno mesto za parkiranje automobila. U planu je da se u blizini novijih blokova izgrade i objekti javne namene poput škola i predškolskih ustanova, kao i komercijalni centri.

Višnjička Banja zvuči daleko, nepristupačno i potpuno nepoznato nekome ko nikad nije zalazio u taj deo grada. Međutim, dobro je povezana gradskim prevozom - linijom 35, koja praktično ide na svakih 5 minuta. Od centra grada udaljena je oko 9 km. Višnjička Banja je kao i svako prigradsko naselje udaljeno od centra grada, pa su svi koje se sele spremni da za neke lokacije treba izdvojiti više vremena. Prednost je što za normalno funkcionisanje i život, sve već postoji u ovom naselju, ali najvažnije je da nema preterane buke, gužve, nervoze. Poznata je po izvoru lekovite vode. U blizini izvora nalaze se tereni za košarku i fudbal, teretana na otvorenom i letnjikovac. Okruženost prirodom, zelenilom, blizina reke, neverovatna uređenost pojedinih delova ovo naselje svrstava u jedno od najlepših.

Mlade porodice se sele van grada
Trend se poslednjih godina promenio, pa je primećeno da se mnogi odlučuju na preseljenje iz grada na periferiju. Ranije je to bilo uvek povezano sa starijim ljudima, koji žele da svoju penziju provedu van grada, u blizini bašte i prirode. Međutim, sve više mladih želi mirniji dom. To znači da žele zelenilo, čist vazduh i smireniji život, a da od grada uzimaju samo ono što im treba. Posebno su se u tome pronašli mladi bračni parovi sa malom decom, koja žele da život svoje porodice urede po modelu nekadašnjeg života. Tim ljudima Višnjička Banja je jedna od solucija jer zadovoljava sve navedene uslove.

Provođenje vremena u prirodi, slobodna šetnja i vožnja biciklom, bez preterane gužve pruža mladima u Višnjičkoj Banji osećaj kvalitetnijeg i ispunjenijeg života. A to pruža i određeni osećaj sigurnosti. Istraživanja pokazuju da se zainteresovanost kupaca za preseljenje u ovaj deo grada povećala. Razlog tome su sve veća naseljenost i gužve u ostalim delovima grada, ali i jer se potražnja generalno preselila na periferiju i manje gradove. Protekli period je mnogima jasno stavio do znanja da se može biti uspešno radno aktivan i od kuće, pa se tako radna nedelja u mnogim situacijama može podeliti na rad u svom domu i na rad u kancelariji. Tako je i zainteresovanost za lokacije van centra, bliže prirodi rasla. Upravo faktor „prirode“ je presudan kada je promena nekretnina u pitanju. Svima je zatvorenost teško pala, pa se počelo više ceniti vreme provedeno napolju.

Iako centar grada pruža više mogućnosti za lakše funkcionisanje, zbog saobraćajnih gužvi i zagađenja, postao je daleko od poželjnog mesta za život. Višnjička Banja je svoj razvoj počela kao modernističko naselje, koje je dobrim delom privedeno kraju. Udaljenost od grada nije umanjila njenu atraktivnost, pa mnogi koji prvi put dođu u ovo naselje kažu da zaborave malo duže putovanje čim kroče u ulice okružene zelenilom i cvrkutom ptica.