');
18
Nov
kvadratura stana
Pixabay

Kako PRAVILNO da izračunate kvadraturu kuće ili stana?

facebook messenger viber

Ukoliko ste se našli u situaciji da prodajete svoj stan i da odmah potom kupujete drugi stan ili kuću, jedno od najvažnijih pitanja, koje ćete morati među prvima je da rešite kako da pravilno izračunate površinu nekretnine u kvadratnim metrima. Na prvi pogled možda može da se čini da izračunavanje kvadrature ne može biti jednostavnije, ali kao što ćete u daljem tekstu imati prilike da pročitate, postoji nekoliko važnih stavki koje morate uzeti u obzir kada je reč o svakoj pojedinačnoj nekretnini. Standardom JUS U.C2.100 2002. je propisan postupak računanja površine objekta radi jednostavnijeg pravljenja zasebnih proračuna u različitim fazama projekta, pravljenju arhitektonskih rešenja, gradnji i prodaji. 

Razlike se u najvećem broju slučajeva uočavaju tek prilikom upoređivanja stvarnog stanja ’’na terenu’’ i projektne dokumentacije, pa je preporučljivo ne čekati baš taj trenutak. Imajte u vidu da se dozvoljeno odstupanje kreće oko 2 procenta, do njega uglavnom dolazi jer je malter na zidu uglavnom debeo oko 3 centimetra, što, kada se uzme u računicu, može dovesti do odstupanja od par kvadrata.

Ukoliko ste u procesu traženja idealnog stana ili kuće, pogledajte celokupnu ponudu ovih nekretnina u Srbiji:
PRODAJA STANOVA
PRODAJA KUĆA


Kako se meri površina nekretnine?

Da biste izračunali kvadraturu kuće, najbolje je da počnete tako što ćete je podeliti u pravougaona područja. Verovatno je da ćete naići na nestandardna područja, pa ćemo u tekstu pokriti i to kako se njima treba pozabaviti.

Kod pravougaonih površina sve što potrebno je da samo pomnožite širinu sa dužinom. Na primer, ako je soba 5 metara sa 4 metra, površina bi iznosila 20 metara kvadratnih. Potrebno je da uradite to za svaku sobu u kući, a zatim dobijene rezultate saberete i dobili ste ukupnu kvadraturu.

Pogledajte kakva ponuda stanova i kuća vas očekuje u Beogradu:
PRODAJA STANOVA BEOGRAD
PRODAJA KUĆA BEOGRAD


Ipak, pre nego što usvojite konačni rezultat, uzmite u obzir da se neće svi delovi objekta računati jednako. Ova računica važi samo za sobu, kuhinju, toalet, hodnik, trpezariju i kupatilo, kod kojih se dobijeno merenje uzima kao 100% korisne površine. 

Korisna površina je pojam koji kod zemljišta označava njegovu ukupnu površinu, uključujući i onu koja se nalazi ispod objekta, dok za objekte on označava ukupnu kvadraturu svih površina poda merenih od unutrašnje strane spoljnog zida kuće ili stana. 

Novi Sad ima odličnu ponudu kuća i stanova na prodaju:
PRODAJA STANOVA NOVI SAD
PRODAJA KUĆA NOVI SAD


Površine balkona, lođa, terasa, ostava i sličnih prostora se ne računaju kao 100% korisne površine i na njih se primenjuje drugačija računica. Balkon i terasa računaju se kao 30% korisne površine, dok se lođa, ako pripada objektu računa kao 70%. Ostave i neadaptirane tavanske površine i podrumi se računaju kao 30% korisne površine. Ukoliko u sklopu stana postoji i suterenska prostorija kod koje visina najnižeg zida ne prelazi 1.8m, biće računata kao 60% korisne površine.

Pančevo beleži povećanu tražnju za kupovinom i kuća i stanova:
PRODAJA STANOVA PANČEVO
PRODAJA KUĆA PANČEVO


U ukupnu površinu se ne računaju površine poda kod otvora za vrata ili prozore, razilčita udubljenja ili niše na određenoj visini od poda ali se zato računaju one koje se nalaze ispod radijatora ili nekog drugog grejnog tela, kao i one ispod ugradnog nameštaja. Meri se od ivca zidova, kakva god da je njihova finalna obrada, po nivou poda, pri čemu se lajsne i cokle ili ivičnjaci ne računaju. Kod stanova koji su izgrađeni tako da obuhvataju više etaža, stepenice se neće računati.

Pogledajte i ponudu ovih nekretnina u Nišu:
PRODAJA STANOVA NIŠ
PRODAJA KUĆA NIŠ


Merenje stanova kod kojih nisu završeni radovi na enterijeru, kojima predstoji postavljanje zidnih obloga ili malterisanje se obavlja tako što se od ukupne površine oduzima 3 procenta. Od ovog principa su izuzete prostorije kod kojih su zidovi već obrađeni prefabrikovanim elementima i neće biti malterisani.

privatna arhiva stan pokrivalica


Kako izračunati kvadraturu ’’nepravilnih’’ prostorija?

Ukoliko imate sobu koja nije savršen pravougaonik, za šta, kao što smo pomenuli, postoji velika verovatnoća, i u njoj  postoje delovi prostorije koji štrče, samo ih podelite na zasebne pravougaonike, izračunajte kvadraturu za svaki od njih i saberite njihove ukupne površine kao što biste to učinili sa ostatkom stana. 

Međutim, neke  kuće imaju površine koje nisu ni pravougaone, pa se postavlja pitanje, kako, na primer, izračunati kvadraturu polukružne površine. U tom slučaju izmerite liniju koja čini ravni deo polukruga,zatim ga podelite sa dva, kako biste dobili radijus (r). Uračunajte taj broj u jednačini za površinu kruga: Pi*r² i na kraju podelite rezultat sa dva. Dakle, ako izmerite pravu liniju i ona je dugačka 4 metra, podelili biste je sa 2, dobivši 2 metra. Nakon što 2 metra podignete na kvadrat, imali biste 4 metra, a zatim, pomnoživši ga sa "Pi", stigli biste na 12,56 metara. Podelite to sa 2 i imaćete kvadraturu za polukružni prostor: 6,28 metara.

RAS Srbija laminat


Prilikom računanja kvadrature trouglastog prostora pretvorite trougao u pravougli tako što ćete započeti na najvišoj tački i preseći ga po sredini. Naravno, ako je  već u pitanju pravougli trougao, preskočite taj korak. Zatim pomnožite visinu sa osnovom i podelite taj broj sa dva i dobili ste kvadraturu trouglastog prostora. Ako ste morali da presečete svoj trougao na pola, samo izračunajte  kvadraturu za oba i saberite ih.

Merenje površine stana može se izvršiti i uz pomoć projekta, razmera je uglavnom 100:1, gde je jedan metar u stanu predstavljen jednim milimetrom na crtežu, pa je sve što je potrebno da uradite da primenite već pomenute postupke računanja kvadrature. 


Kako izračunati kvadraturu stana u potkrovlju?

Prilikom utvrđivanja površine stana u potkrovlju osnovno pravilo je da kvadrati čija je visina ispod 1.6 m ne predstavlja korisnu površinu. Kod ovog tipa stanova kvadratura se računa tako što se površina stana merena u visini poda množi sa koeficijentom 0.6. Rezultat predstavlja kvadraturu kojom se trguje, a ta površina se naziva još i ’’redukovanom’’. Naravno da prilikom kupovine treba računati i na nezadovoljstvo prodavaca ovom računicom i potrebu da se ovo pravilo malo zaobiđe ili bar nešto slobodnije tumači.

Unsplash potkrovlje


Veće nije uvek bolje

Mnogi kupci stanova tretiraju kvadratne metre kao jedan od najvažnijih faktora prilikom odlučivanja kada traže novi dom. 

Svakako da što više kvadratnih metara imate, imate veći dom i lični životni prostor i teško da postoji osoba koja to ne želi. Stoga ne čudi da će kada dva stana imaju istu cenu, ali jedan ima znatno veću kvadraturu, mnogi budući vlasnici nekretnine procenti da je u pitanju  očigledno racionalan izbor. Zbog toga je važno imati na umu da je kvadratura samo jedan deo šire priče. 

Samo zato što je stan veliki ne znači da ćete u njemu moći da stvorite dobar dom. Na primer, neki stanovi imaju veliku kvadraturu zbog zajedničkih prostorija ali su ostale sobe premale ili jednostavno prostor nije dovoljno iskorišćen pa umesto tri sobe postoje dve.

RAS Srbija izdavanje stanova


Isto tako, verovatno nećete uživati u životu u velikom domu ako to znači život u bučnom komšiluku, sa lošom infrastrukturom. Dakle, iako biste definitivno trebali razmotriti kvadraturu stana, ne dozvolite da ona igra najveću ulogu prilikom donošenja odluke o kupovini.

Između ostalih faktora, razmotrite šta biste sve mogli učiniti sa određenim prostorom. Mogućnost lakšeg ili povoljnijeg prilagođavanja prostora sopstvenim željama, promene postojećih namena nekih prostorija daleko su veća pogodnost nego nekoliko kvadrata više. 

Pored pomenutog, pretražujući ponudu stanova vrlo brzo ćete utvrditi da se dva stana sa istom kvadraturom mogu veoma razlikovati u strukturi. Na primer, kod stare gradnje nije redak slučaj da u 50 kvadrata ulazi samo jedna soba, dok su projektanti zgrada kakve se po Beogradu grade poslednjih desetak godina uspeli da projektuju čak i dvosoban stan u toj kvadraturi sa dovoljno velikim i funkcionalnim prostorijama.